Drie jongerenprojecten in de kijker

Eind januari 2019 plaatsten ACV Limburg, Arktos en stad Hasselt tijdens een persmoment drie projecten in de kijker. Drie projecten die elk met hun specifieke aanpak, Hasseltse jongeren helpen om de uitdagingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt aan te gaan. Drie projecten die een stapje verder gaan dan de traditionele opleidingen en net wat anders zijn dan de klassieke begeleidingen. En met succes, zo mag gezegd worden.

Nice to meet you

Nice to meet you richt zich op jonge anderstalige nieuwkomers. “Hiervoor werken we samen met stad Hasselt en twee OKAN scholen en komen we wekelijks tweemaal samen in groep,” legt vormingswerker Yannick Borocz van Arktos uit. De focus ligt op ontmoeting, versterking van de Nederlandse taal en maatschappelijke oriëntatie. Het project werd gesmaakt door de deelnemers. “In de vaste uitvalsbasis Halte24 komen de jongeren tot vandaag nog steeds wekelijks op eigen initiatief samen om elkaar te ontmoeten,” zegt Yannick.

Touchdown

Met het project Touchdown wordt gesleuteld aan de veerkracht en de identiteitsvorming van jongeren. Centraal in de aanpak staan sportieve uitdagingen, die gekoppeld worden aan competenties. “Voetballen, boksen, het beklimmen van een mijnterril, yoga en ademhalingsoefeningen staan in het teken van competenties als teamwerk, discipline, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid nemen ...,” licht ACV-Bijblijfconsulent Mustafa Harraq toe. Daarnaast krijgen de jongeren ook maatschappijoriëntatie, sollicitatietechnieken, mentale coaching, zingeving … “Dit alles zorgt ervoor dat jongeren (opnieuw) weerbaar worden en ze hun mannetje kunnen staan in de maatschappij en op de arbeidsmarkt,” aldus Mustafa.

Bounce

Binnen dit project organiseert Arktos ook Bounce Up, een opleiding voor leerkrachten, opvoeders, jeugdwerkers, welzijnswerkers ... Een Train de Trainer programma dat hen leert veerkrachttrainingen met jongeren en bewustmakingsinitiatieven voor ouders en eerstelijnswerkers voor te bereiden, op te zetten en te begeleiden.

Way2Work

Way2Work is het meest intensieve project waar samen met werkzoekende jongeren stappen worden gezet richting tewerkstelling of opleiding. “Naast sport wordt er getraind op attitudes, een cv opmaken, sollicitatietraining, het telefoongesprek,” zegt Yannick. Doorgaans vindt 80% van de deelnemers werk nog voor het einde van het project. “Een resultaat dat weinig andere projecten kunnen voorleggen,” aldus Mustafa. Recent startte van dit project overigens een nieuwe cyclus.