Geef jongeren de kans om zich te bewijzen

Luciano Costantino
“Ik erger mij als ik weer eens iemand hoor zeggen dat jongeren tegenwoordig niet willen werken. Jongeren willen wel degelijk werken, maar ze worden niet gemotiveerd.” Aan het woord is Luciano Costantino (foto). “Het gros van de jongeren moet tevreden zijn met tijdelijk werk of interim jobs. Voor vast werkt wordt veelal gedweept met jaren ervaring, die je als jongeren uiteraard niet kan voorleggen. De constante onzekerheid, die volgt op het ene interim contract na het andere, maakt dat jongeren niet meer vooruit kunnen kijken. En ja, daar kan je al eens moedeloos van worden.”

Logistiek

Luciano werkt sinds september 2013 bij Medtronic, een distributiecentrum van medische producten en hulpmiddelen in Opglabbeek. Mét een vast contract. “Ik denk dat ik in mijn vriendenkring zowat de enige ben met een vaste job,” zegt Luciano. “Als ze al aan de slag zijn, is het doorgaans op interim basis en in de logistieke sector. Totaal niet waarvoor ze studeerden, maar daar is momenteel veel werk.” Hetzelfde geldt immers voor Luciano zelf, die automechanica studeerde met als specialisatie bedrijfsvoertuigen.

Ervaring

Na wat jobstudentenwerk begon Luciano volle bak te solliciteren bij garages. “Overal vroegen ze 2 tot 3 jaar ervaring, ondanks het feit dat ik een goed cv had. Hoe kan je nu ‘ervaring’ hebben als je pas van school komt? Op het einde heb ik zelfs uit pure frustratie ergens voorgesteld om een week ofzo gratis proef te draaien. Gewoon om te tonen dat ik echt wel een goede en gemotiveerde werknemer ben, maar dat mocht natuurlijk niet.” Luciano schreef zich dan maar in bij talloze interimkantoren en kon aan de slag in de nachtpost bij Medtronic.

Houvast 

“Ik ben daar op de juiste moment begonnen. De verhouding vaste werknemers – interim krachten was er sterk uit evenwicht geraakt. Er zijn toen heel wat vaste contracten geven en ik was bij de gelukkigen. Mijn job is totaal niet waarvoor ik studeerde, maar ik doe mijn werk graag en heb tenminste een vast contract. Dat biedt tenminste enige houvast in het leven,” aldus Luciano. Vele jongeren kunnen daar alleen maar van dromen. “Ik weet ook wel dat een vast contract niet betekent dat je voor altijd ‘save’ zit, maar je zit tenminste niet dagelijks in de onzekerheid. In de interim sector is dat wel even anders.”

Gedreven

Dagelijks moeten wachten op een telefoontje van het interimkantoor, je elke week moeten afvragen of je interim contact wel verlengd gaat worden, niet ‘neen’ kunnen zeggen op een aanbieding anders bellen ze je de volgend keer niet meer, … dat is het leven van de interim kracht. Een spijtige zaak vindt Luciano. “Studeren kost tegenwoordig heel wat geld, zeker als je verder studeert. Dat je dan al geen werk vindt in je afstudeerrichting is al een opdoffer. Ondertussen wordt het leven duurder, je kan niet vlot sparen en al je plannen moet je noodgedwongen uitstellen. Terwijl jongeren dromen waar iedereen van droomt: een eigen leven uitbouwen, een woning kopen, genieten, … het zit er voor velen spijtig genoeg niet (onmiddellijk) in. En dat terwijl er zoveel gemotiveerde jongeren rondlopen, die willen en kunnen. Dat werkgevers jongeren dan ook de kans geven om ons te bewijzen. Ervaring of niet, iemand die gedreven is … telt dat dan niet?”