Ervaring kan je ook op de werkvloer opdoen!

Na enkele woelige jaren lijkt Helvoet Rubber & Plastic Technologies in Lommel in rustigere wateren terecht gekomen. “We zijn opnieuw winstgevend en er komen enkele nieuwe projecten op ons af. Zaak is om deze goed in productie te krijgen,” zegt ACV-hoofdafgevaardigde Carlo Vlems. En daar heb je uiteraard personeel voor nodig. Met de invulling van de, vooral technische, vacatures loopt het echter niet zo vlotjes. Het gewenste opleidingsniveau en de eeuwige vraag naar ervaring zijn niet evident op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt. Nochtans hoeft dat volgens Carlo niet zo te zijn.

Investeren

De afgelopen 2 jaar was het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij Helvoet Lommel. “Er moest zwaar worden bespaard, zowel op personeel als op de operationele uitgaven,” licht Carlo toe. De keurafdeling verhuisde naar Polen, een aantal collega’s werden na overleg ingezet op alternatieve jobs, een groot aantal medewerkers ging deeltijds werken om de besparingsronde mee te financieren … “De organisatie staat nog niet volledig op punt, maar door de betere resultaten kan er opnieuw geïnvesteerd worden in onze fabriek,” aldus Carlo.

Diploma

De ingenieurs en onderhoudstechniekers lijken echter niet voor het oprapen. “Toch niet met alle opgelegde voorwaarden, die in de vacatures worden gesteld,” merkt Carlo op. “Als vanzelfsprekend wordt er steevast gegrepen naar het hoogste opleidingsniveau in een jobcategorie en een x-aantal jaren ervaring gevraagd. Op een krimpende arbeidsmarkt kan je vraagtekens plaatsen bij de noodzaak hiervan.” En dat deed het ACV bij Helvoet Lommel. “Wij hebben vandaag prima techniekers op onze werkvloer, die destijds nochtans geen graduaatsopleiding achter de kiezen hadden. Waarom is dat dan vandaag ineens wel nodig?” Op voorstel van het ACV werd recent de vacature voor onderhoudstechnieker aangepast. “Ook werkzoekenden met een A2-diploma kunnen nu solliciteren voor deze job.”

Maatwerk

Maar het ACV wil nog een stap verder gaan. “Als je geen mensen vindt met jaren ervaring op zak, kan je daar ofwel over blijven zeuren, ofwel daar iets aan doen. Namelijk door ze zelf die ervaring te geven,” zegt Carlo. Het ACV wil het dan ook bij de werkgever bespreekbaar maken om mensen zonder ervaring op te leiden op de werkvloer zelf. In ruil voor de tijdsinvestering krijg je extra gemotiveerde werknemers, die volledig op maat van je fabriek en je producten zijn opgeleid.” Werkgevers zullen volgens Carlo meer maatwerk moeten leveren. “In de zoektocht naar specifieke profielen is het in economische betere tijden niet meer voldoende deze uit te hangen in de vitrine van een interimkantoor. Bovendien, als opleidingen op de werkvloer in andere fabrieken lukken, waarom dan niet bij ons?”

Bakeliet

Bij Helvoet Lommel produceren een 150-tal werknemers jaarlijks miljoenen precisie kunststofonderdelen voor de automobielindustrie. Van de 80 miljoen auto’s die er wereldwijd jaarlijks van de band rollen, heeft een vierde een fuel pump van Helvoet Lommel onder de motorkap. En dit 110 jaar na de uitvinding van het bakeliet, het materiaal waar men bij Helvoet vooral mee werkt. Deze verjaardag werd begin oktober overigens in de verf gezet met een bezoek van Hugh Karraker, achterkleinzoon van grondlegger Leo Baekeland (°1863 Gent), die er zijn film ‘All Things Bakelite’ in première voorstelde.