Regionieuws

Regeringsmaatregelen lezen als horrorverhaal
De regering gunt de werknemers geen rust. De ene wijziging is nog niet verteerd of een volgende resem aan maatregelen ligt op tafel. Het nieuwe kalenderjaar kondigt zich dan ook niet anders aan. Een nieuw pakket structurele hervormingen zit er alweer aan te komen. Gelukkig nieuwjaar? We denken van niet …
Lees meer
Oudere werklozen
“Het is zorgwekkend dat maandelijks honderden oudere werknemers ontslagen worden.” Dat zegt Roland Valkeneers van de ACV-Werkzoekendenwerking. Het gros van deze oudere werklozen is langer dan 1 jaar werkloos, een kwart blijkt zelfs een ernstige medische beperking te hebben. “De huidige trend zal deze cijfers enkel maar doen aanzwengelen,” aldus Roland.
Lees meer
De tijd tikt!
NOV 11

De tijd tikt!

Eind oktober bracht ACV-Limburg een bezoek aan CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke. Directe aanleiding is het stopzetten van de uitkering van werkloze jongeren met een medische beperking vanaf 1 januari 2017. Beke had alvast oren naar het verhaal van ACV-Limburg en de getuigenissen die werklozen brachten. Hij beloofde om deze problematiek op te nemen met minister Kris Peeters.
Lees meer
ACV pleit voor statuut werkloze jongeren met ernstige medische beperking
“De maandelijkse werkloosheidscijfers van de VDAB zijn inderdaad dalend. Het zijn echter vooral de uitkeringstrekkers die in aantal afnemen," zegt Roland Valkeneers van de ACV-Werkzoekendenwerking. "Het aandeel werklozen zonder uitkering daarentegen is sterk stijgend.” Zeker jonge werklozen blijken hoe langer, hoe meer in een hoekje terecht te komen.
Lees meer
Werelddag tegen armoede
Doordat er meer en meer mensen in de armoede belanden, worden we sterker. Dat zegt Guido Degraen (foto) uit Tongeren. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind armoede niet goed, maar doordat er meer armen zijn, gaan ze niet meer om ons heen kunnen.”
Lees meer
Jean Vranken
ACV zet dit najaar zijn acties tegen het asociale en onrechtvaardige beleid van regering Michel onverminderd door. “Maar ook in de eigen provincie hebben we heel wat bezorgdheden,” zegt ACV-Limburg voorzitter Jean Vranken.
Lees meer
Dirk Holemans
Met het spraakmakende boek ‘Prosperity without Growth’ van de Britse professor en econoom Tim Jackson onder de arm drukt Dirk Holemans ons met de neus op de feiten: de draagkracht van de aarde bereikt zijn limiet.
Lees meer
ACV-Bijblijven en Fons Leroy
ACV-Bijblijven begeleidt jongeren op een alternatieve manier naar de arbeidsmarkt. De ‘Work Action Heroes’ van Fons Leroy (VDAB) passen perfect in de onconventionele manier waarop Mustafa Harraq jongeren voorbereidt en begeleidt naar werk.
Lees meer
Jean Vranken
ACV-Limburg behaalde schitterende resultaten en een absoute meerderheid! In alle kiescolleges (jongeren, arbeiders, bedienden en kaders) is ACV-Limburg de grootste vakbond.
Lees meer
Meer dan ooit is de steun van de werkvloer nodig
De aanloop naar de sociale verkiezingen bij ZF Windpower in Lommel verloopt in een grimmige sfeer. Bij de Lommelse producent van tandwielkasten voor windturbines liep het sociaal overleg uit op een conflict met als inzet het behoud en de uitvoering van gemaakte afspraken en cao’s.
Lees meer
Veiligheid is hard werken
“Veiligheid op de werkvloer is hard werken.” Dat zegt ACV-afgevaardigde David Serneels van betonproducent K-Beton in Zolder. “Een veilige werkvloer lijkt de evidentie maar voor je op dat punt bent, moet er toch een hele weg afgelegd worden.” Bij K-Beton deden ze dit samen met de vakbondsafgevaardigden en het resultaat mag er wezen. Voor het 10de jaar op rij haalde het bedrijf de Safety Award binnen.
Lees meer
Alle klachten worden serieus genomen
“Veiligheid en welzijn op de werkvloer kunnen altijd verbeterd worden,” steekt ACV-afgevaardigde Maurizio Romagnoli van wal. En dat is precies wat de ACV-ploeg bij Covidien de voorbije jaren deed. “We hebben de afgelopen vier jaar vanuit het Comité voor Preventie en Bescherming hart en ziel gestoken in een veiligere werkvloer. We hopen dan ook dat we bij de sociale verkiezingen in mei erkenning krijgen voor ons werk,” treedt Erminio Cinus bij.
Lees meer
Veiligheid op papier vertaalt zich niet automatisch in een veilige werkvloer
Papierfabriek Sappi in Lanaken heeft er een zware periode opzitten. De kwalijke trend inzake arbeidsongevallen werd sinds 2008 ten goede gekeerd. Net toen de fabriek uit het diepe dal krabbelde, sloeg in 2014 het noodlot toe. Een gruwelijk arbeidsongeval liet heel wat indruk op de werkvloer na.
Lees meer
De Lijn
"Het probleem is dat ze lijnen willen koppelen om aansluitingen te realiseren die niet realistisch zijn. Dit zorgt voor een enorme stress achter het stuur.” Dat zeggen buschauffeurs Livia Knierim en Joeri Neys. Joeri werkt voor De Lijn, zo ook Livia maar dan via onderaannemer Bronckaers.
Lees meer
Servicenet
“Veel hangt van de klant af.” Dat krijgen we regelmatig te horen wanneer ACV-afgevaardigden Linda van Tichelen, René Klawitter en Fatima Amani vertellen over hun job in de schoonmaaksector. De vroege of juist late uren, de gesplitse shiften, ... maken de combinatie arbeid en gezin niet evident. “Dat geen enkele collega kleine kindjes heeft, zegt voldoende,” aldus Linda.
Lees meer
Sterke vakbondsvrouwen, een onmisbaar kapitaal
Zelden zo een positieve vrouw ontmoet als Sheila Lejaer. Vakbondsvrouw voor EDF Luminus in Hasselt. Welbespraakt, communicatief sterk, positief, actief, sociaal, dol op reizen en gezellig iets gaan drinken. Sheila heeft net haar  basisopleiding (4 jaar)  afgemaakt en is klaar voor de volgende 4 jaar als vakbondsafgevaardigde.
Lees meer
Aperam
We hadden een gesprek met de ACV-afgevaardigden van Aperam Stainless in Genk over het thema ‘Langer werken’ en hoe zij dit aanpakken op de werkvloer. Het kader rond cao 104 -de collectieve arbeidsovereenkomt rond werkbaar werk- dat we van de regering ontvingen, is volgens de afgevaardigden een lege doos.
Lees meer
Helvoet Lommel
Om een goed voorbeeld te krijgen van hoe overleg in een onderneming moet zijn, spraken we af met de ACV-kern van Helvoet Lommel. Bij Helvoet is vakbondswerking een traditie, al meer dan 50 jaar ... een bewijs dat vakbondswerking -en dus overleg- echt werkt.
Lees meer