Score your goal

Met ‘Score your goal’ slaagden ACV-Limburg, VDAB-Limburg en KRC-Genk erin om 8 langdurig werkzoekenden aan de slag te krijgen. Binnen het unieke project, dat 21 weken liep, werd voor de eerste keer gebruik gemaakt van mental coaching en sport om werkzoekenden, met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, voor te bereiden op en te begeleiden naar een job.

Methodieken

“Als je merkt dat traditionele methodieken en begeleidingen voor een bepaalde groep werkzoekenden weinig tot geen resultaten opleveren, kan je 2 zaken doen: ofwel blijf je met de vinger wijzen, ofwel ga je op zoek naar een andere aanpak. Wij kozen voor het laatste,” zegt ACV-Bijblijfconsulent Mustafa Harraq. Ook VDAB-Limburg, dat het project financieel steunde, zag daar graten in. “Het is zo al geen gemakkelijke opdracht om 30.000 Limburgse werkzoekenden aan het werk te krijgen. Ook wij weten dat er nood is aan verschillende methodieken, aan maatwerk,” zegt netwerkmanager Carine Doucet van VDAB-Limburg. “Het concept om mental coaching in combinatie met sport een rol te geven in de begeleiding van werkzoekenden vonden wij dan ook de moeite waard om te onderzoeken.”

Competenties

Met ‘Score Your Goal’ werden sportieve uitdagingen gekoppeld aan competenties. “Voetballen, boksen, het beklimmen van een mijnterril, yoga  en ademhalingsoefeningen stonden in het teken van competenties als teamwerk, discipline, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid nemen, enz.” legt Mustafa uit. Veertien werkzoekenden kregen de kans om deel te nemen aan het unieke project. Allen hadden een compleet gebrek aan zelfvertrouwen, sommigen kampten daarenboven met complexe problematieken zoals een verslaving, een strafblad, armoede, enz.

Zelfbeeld

In de eerste plaats werd hard gewerkt aan het zelfbeeld van de deelnemers. “Wanneer mensen jarenlang op alle mogelijke manieren worden afgewezen in het leven, houden ze daar heel vaak een zeer laag zelfbeeld aan over. Op de duur zijn ze er zelf van overtuigd dat ze niets kunnen, niets waard zijn en dat hun hopeloze situatie terecht is,” legt Mustafa uit.

Vertrouwen

Met ‘Score your goal’ probeerden de projectpartners de deelnemers wakker te schudden uit deze nachtmerrie en hen nieuwe perspectieven te geven. Begeleidings- en vormingscentrum Agora vzw stoomde de deelnemers bijvoorbeeld klaar  met doorgedreven attitude- en sollicitatietrainingen, joboriëntering, stages, enz. “Door hen opnieuw vertrouwen in zichzelf te geven en hen zelfredzaam te maken, werden ze op weg gezet om weer iets van hun leven te maken.

Evaluatie

Bij de evaluatie van het project eind juni bleek dat de eigenzinnige aanpak van Mustafa zijn vruchten had afgeworpen. “Reeds 8 deelnemers zijn erin geslaagd een werkervaring op te doen. De deelnemers die nog geen job vonden, worden niet aan hun lot overgelaten. Zij kunnen nog steeds rekenen op onze ondersteuning,” aldus Mustafa. Mustafa is dan ook van plan om in het najaar een gelijkaardig project uit de grond te stampen. Ook VDAB-Limburg is tevreden met het resultaat. “Het project op zich gaan we niet herhalen maar de idee erachter is er zeker eentje om te bewaren,” aldus Carine.